S-au făcut multe studii despre beneficiile aşteptatului pană la a face sex, iar cercetarea are concluzii clare. Cu cat mai mult amană cineva debutul activităţii sexuale intr-o relaţie, cu atat mai favorabil este rezultatul relaţiei. Iată cateva cifre statistice convingătoare: un studiu efectuat de Universitatea Cornell in 2012 a adresat intrebări unor cupluri privind gradul de fericire, obiceiurile şi alte intrebări intime legate de relaţia lor. Cercetătorii au spus că participanţii care au aşteptat minim şase luni pană să aibă sex cu partenerii lor erau mai fericiţi decat cei care nu au aşteptat. Ei s-au bucurat de „mai multă stabilitate in relaţie, un grad de satisfacţie in relaţie mai ridicat, comunicare mai bună şi o relaţie sexuală cu o calitate mai ridicată„.
Alt studiu din Jurnalul Asociaţiei Psihologilor din America pentru Psihologia Familiei a arătat că acele cupluri care aşteaptă cu inceputul activităţii sexule pană la căsătorie par să fie mult mai fericite decat cele care se grăbesc să ajungă in pat. Studiul s-a bazat pe 2.035 indivizi căsătoriţi care au participat la o evaluare online ce includea intrebări cum ar fi „Cand v-ati început viaţa sexuală in această relaţiei?„. O analiză statistică a participanţilor a arătat că acele cupluri care aşteaptă pană au verigheta pe deget se bucură de semnificativ mai multe beneficii decat cei care fac sex mai devreme: „Gradul de satisfacţie in relaţie a fost evaluat cu 20 la sută mai ridicat, iar calitatea sexuală a relaţiei a fost evaluată ca fiind cu 15 la sută mai ridicată la acele cupluri care au aşteptat cu sexul pană la căsătorie.” Ce este şi mai bine e că studiul a fost „controlat privind religia„, ceea ce inseamnă că, inclusiv pentru oameni care se consideră ei inşişi nereligioşi, aşteptatul cu sexul a produs aceleaşi beneficii, indiferent de afilierea religioasă (sau de lipsa acesteia). Combină acest fapt cu rata extrem de scăzută a divorţurilor la cuplurile care au aşteptat cu sexul pană la căsătorie, alături de rata mai ridicată a divorţurilor la oamenii cu numărul cel mai mare de parteneri sexuali, şi imaginea incepe să devină foarte limpede.
Studiile demonstrează clar că merită să aşteptăm, şi dacă nu o facem, vom plăti pe parcursul drumului. Autorul principal al studiului, Dean Busby, profesor la Şcoala pentru Viaţa de Familie din cadrul Universităţii Tinere Brigham, a spus intr-un comunicat că acele cupluri care au aşteptat cu sexul minim 30 zile şi-au sporit probabilitatea că vor continua să se intalnească şi peste un an. „O relaţie inseamnă mai mult decat sex, dar am conchis că cei care au aşteptat mai mult erau mai fericiţi privind aspectul sexual al relaţiei lor„. Aproape un sfert din cei care au aşteptat 30 zile incă mai erau impreună după un an. Cat ii priveşte pe cei care au sărit repede in pat, ei bine, 90 la sută dintre aceste cupluri nu au rezistat nici măcar un an. Dovezile susţin aşteptarea pană la căsătorie şi susţin, de asemenea, faptul că oamenii care au mulţi parteneri sexuali au cele mai neimplinite căsnicii şi relaţii, comparativ cu oamenii care au făcut sex cu un singur partener. Cei ce aşteaptă au cele mai implinite relaţii, indiferent de ceea ce iţi spune lumea. Dovada există; doar trebuie să fii dispus s-o accepţi şi s-o imbrăţişezi pentru tine.
Majoritatea oamenilor cunosc versetul din 1 Corinteni 13 care este indrăgit la cununii şi care spune că „dragostea este indelung răbdătoare, este plină de bunătate„. Sexul inainte de angajament este nerăbdător şi exigent. Este despre a-mi satisface nevoile acum. Este o contrafacere ieftină a devotamentului. Odată, am auzit plăcerea fiind definită ca „Vreau ceea ce vreau, şi o vreau acum.” Plăcerea inseamnă să te foloseşti de altă persoană ca să-ţi satisfaci o pornire; este ca şi cum te-ai scărpina unde te mănancă. În relaţiile bazate pe plăcere, o persoană deţine controlul, iar cealaltă o urmează. Cel care deţine controlul nu este atat de implicat emoţional. El ia deciziile, dar găseşte repede că relaţia este plictisitoare. Cel care il urmează trăieşte constant suişuri şi coborasuri. Cand conexiunea ii dă o senzaţie bună, este incredibil! Urmăritorul iubeşte să fie in preajma Controlorului. Dar cand lucrurile nu merg bine, Urmăritorul se simte nenorocit si trăieşte un carusel haotic de emoţii.
Ştim cu toţii că dragostea necesită sacrificii. O vedem in filme precum „Jurnalul‘’ (The Notebook 2004). Este filmul preferat al fiecărei tipe pe care o cunosc. De ce? Din cauza sacrificiului pe care soţul il face pentru soţia lui. Cine vrea să fie iubit astfel? Cine nu ar vrea să iubească astfel? Dragostea işi bazează deciziile pe ceea ce este cel mai bine pentru cealaltă persoană. Dragostea NU este egocentrică. Cand nu eşti hotărat să aştepţi pană la căsătorie (şi prin hotărat, mă refer la un mod ferm şi stabil), vei permite mereu atracţiei fizice să dicteze cu cine te combini, la un anumit nivel. Ceva profund in interiorul tău va şti că, deşi nu te vei căsători cu persoana aceea, tot va exista o răsplată (sexul) la un moment dat. Şi, cand iei decizii bazate numai pe partea fizică, in loc să evaluezi oamenii la un nivel mai profund, prin tentativa de a explora cine trăieşte inăuntrul acelui inveliş (fiindcă asta este trupul nostru), te vei trezi că te-ai incurcat cu persoana greşită. Şansa de a caştiga la loterie este probabil mai mare decat de a-ţi găsi perechea procedand la fel cum fac toţi ceilalţi. Se intamplă, dar marja de probabilitate este puternic impotriva ta, prietene. De ce ţi-ai incepe viaţa cu cineva cand şansa e impotriva ta, dacă poţi preveni asta?
Sexul inainte de căsătorie creează probleme. Chiar şi cand il priveşti numai la un nivel absolut de bază, sexul inainte de căsătorie a fost cauza multor efecte sociale adverse, cum ar fi avorturi, boli cu transmitere sexuală, familii monoparentale, relaţii lipsite de iubire, drame, conflicte etc.
Să aştepţi cu sexul pană la căsătorie ii permite apetitului tău să se acumuleze pentru viitorul tău partener de dragoste. Îţi dă, de asemenea, un timp preţios pentru a depista cu o claritate absolută orice semnal de alarmă care te-ar putea determina să anulezi tot. Ai ocazia să te gandeşti bine relativ la a-ţi petrece restul vieţii cu cineva, pe măsură ce te apropii de căsătorie. Fii inteligent şi fă asta inainte să ajungi intr-o relaţie fizică complicată in care nici nu mai gandeşti atat de clar.