De ce și în ce măsură dependența la copii reprezintă o problemă importantă, care este natura spirituală a dependențelor la copii și cum să facă față acestei nenorociri? Raspunsuri ale părintelui Pavel Gumerov.
– Părinte Pavel, de ce tot felul de dependențe sunt deosebit de periculoase pentru copii, care este specificul dependenței la copii?
Ca orice preot paroh, imi este dat să văd în permanență lacrimi părintești pentru faptul că un copil se pierde pe sine, își pierde prietenii, nu vrea nimic: nici studii, nici muncă. Nu aș vrea să sperii pe nimeni, dar, profitând de această ocazie, îi îndemn pe părinți să ia în serios și responsabil această problemă, care tinde să se agraveze. Pentru sfaturi privind dependența unui copil, oamenii se adresează de regulă târziu. Ar trebui înțeles faptul că este foarte ușor pentru un copil să devină dependent de orice pasiune – voința sa este încă slab dezvoltată, nu are experiență de viață. În plus, copiii sunt mult mai nesăbuiti decât adulții, au un instinct foarte slab de autoconservare și mai puțină imunitate decât un adult la astfel de tentații. Experții consideră că dependența de jocuri de noroc apare tocmai din cauza jocurilor online și, prin urmare, este un tip de dependență de internet. Cele mai captivante jocuri sunt jocurile online, în special MMORPG-urile. Există cazuri când un joc a dus la consecințe fatale. În societatea noastră, din păcate, atitudinea față de aceasta problema este foarte frivolă. Părinții trag de obicei semnale de alarma atunci cand un adolescent începe să bea, să fumeze droguri, dar nu văd nici o problema în faptul că adolescentul stă zile întregi la computer.
Drept urmare, adulții sunt atenți la problemă abia atunci când copilul devine complet nebun. De regulă, acest lucru se întâmplă în adolescență, când este cel mai dificil să comunici cu el – aceasta este epoca protestului, a autoafirmării. Dacă in cazul copiilor mici se poate ascunde cablul de alimentare al computereului sau instala anumite filtre, ținand totul sub control, acest lucru nu funcționează de obicei cu un adolescent, el putand renunța cu ușurință la toate interdicțiile părintești. Trăim acum într-o societate de consum căreia nu-i pasă deloc decât să obțină profit. Jocurile pe computer lansate acționează tocmai pe principiul „dependenței”: de exemplu, acestea sunt asociate cu o fantezie la modă, oferă mai multe niveluri pentru ca o persoană să se joace la nesfârșit, obținând din ce în ce mai multe senzații noi din joc, schimbând condițiile și asociindu-se cu eroii acestor jocuri. Dezvoltatorii oferă, împreună cu jocul, un pachet de programe pentru propriile scenarii ale nivelului jocului, creându-și propriile personaje etc. Autorul cărții publicate în America sub titlul „Nu-i învăța pe copiii tăi să omoare”, psihologul militar David Grossman, colonel pensionar, spune că jocurile moderne pe computer nu sunt în esență diferite de acele simulatoare care au fost dezvoltate pentru a învăța soldații să depășească frica de crimă în război . Această problemă este foarte mare și trebuie să ne dăm seama de seriozitatea sa.
– Care este natura dependenței? Este o boală spirituală, mentală sau fizică?
Dependenta este un obicei păcătoas care a prins rădăcini în suflet, a devenit o parte a acestuia, fără de care o persoană nu-și mai poate imagina existența. Dacă în cazul alcoolismului și al dependenței de droguri există o dependență psiho-fizică, atunci când o persoană fără anumite droguri se simte deja rău nu numai mental, ci și fizic, noile dependențe sunt psihologice , punand accent pe emotie, o persoană depinzand de experiențele emoționale. Persoana nu experimentează senzații fizice la fel de neplăcute ca în cazul alcoolului sau drogurilor, ci, în general primește doar emoții plăcute. Dacă copilul este „dependent” de jocuri sau de internet și mai ales la o vârstă de tranziție, va fi foarte greu să-l scoți afară. În 2005, o femeie din China a murit pur și simplu de epuizare și deshidratare după ce s-a jucat mai multe ore. Există un caz cunoscut în Rusia, când un cuplu tânăr, după ce s-a jucat un joc pe calculator timp de mai multe ore, și-a găsit copilul înghețat, pe care l-au uitat pe balcon. Vedeți cum o persoană poate fi capturată de pasiune uitand de responsabilitatea sa. Drogurile virtuale, alimentate de computer sau smartphone, privează o persoană de rațiune, responsabilitate și simțul datoriei.
– De ce cad copiii în captivitatea computerelor si a smartphonurilor, ce caută ei de fapt în lumea virtuală?
Pentru mulți copii, intrarea în mediul online este una dintre modalitățile de adaptare la această lume crudă și, adesea, o evadare din realitate, când în viața reală nu reușesc să se adapteze, atunci când comunică prost , și, în general, când nu există prieteni. În general vorbind, orice dependență pentru o persoană este o retragere într-o lume virtuală inexistentă, unde se simte confortabil și unde nu există probleme. Copiii care suferă de dependență de computer experimentează probabil un sentiment de singurătate, lipsă de atenție și înțelegere din partea celor dragi, în primul rând a părinților. Și adesea părinții înșiși pun copilul la computer chiar și de la vârsta preșcolară, astfel încât să compenseze lipsa de comunicare cu copilul lor, astfel încât copilul să nu intervină, să nu se deranjeze cu întrebări – este mult mai ușor să-l puneți la computer sau sa-i puneti un smartphone in mana. Mulți nu au habar de riscul la care este expus copilul lor. Experții avertizează că dependența de computer se formează mult mai repede decât orice altă dependență tradițională: în medie, nu durează mai mult de șase luni sau un an pentru a dobândi dependența de computer. Un enoriaș mi s-a plâns că fiul său nu vrea să știe altceva decât computer. În conversație a devenit clar că nici el nu poate trăi fără un computer.
– Cum se poate dobandi imunitate împotriva dependenței de computer ?
Prima și cea mai importantă cauză a dependenței copilului este problema comunicării cu părinții. Îi sfătuiesc întotdeauna: „Nu trebuie să economisiți timp în acest sens, trebuie să comunicați cu copilul dvs., niciun computer nu vă poate înlocui. Ieșiți afară cu el, mergeți cu bicicleta undeva, discutați, jucați fotbal, citiți o carte interesantă, chiar vizionați un film, discutați totul – pe scurt, fiti prietenul mai mare al copilului dvs! ” Pentru ca copilul să nu devină dependent, această întrebare ar trebui pusă în timp ce copilul este mic. Sunt convins că cu cât o persoană va cunoaște mai târziu televizorul și computerul, cu atât va fi mai puternică imunitatea sa împotriva tuturor tipurilor de dependențe. Administrațiile unor școli și gimnazii se descurcă foarte bine și știu că există unele unde telefonul este luat de la școlari la intrare. În plus, cred că, dacă nu este posibil să protejăm complet copilul de computer și jocurile pe computer, macar sa ii introducem computerul doar ca instrument tehnic. Este foarte posibil să construiți prioritățile corecte cu copilul în această chestiune: puteți să ii arătați cât de convenabil este pentru muncă, ce lucruri interesante poate face cu el: proiectare, desene, tipărire, editare, etc.
– Ce se facem in cazul in care copilul este deja dependent?
În primul rând, trebuie să începeți să vă rugați din greu pentru copil, ca și cum ar fi suferit de dependență de alcool sau droguri. Luați o pravila de rugăciune specifică și citiți-o zilnic. Aici este importantă și asistența medicală – trebuie să găsiți un psihoterapeut bun sau chiar un psihiatru. Părinții trebuie să analizeze unde s-a pierdut contactul cu copilul, de ce s-a îndepărtat de ei, de ce caută sprijin extern din partea prietenilor virtuali. Și să înțeleagă, să sprijine copilul – așteaptă sprijin în primul rând de la noi, părinții, oamenii cei mai apropiați de el! Al doilea lucru de făcut este ca parintele sa preia controlul strict al computerului, cat inca are autoritate părintească. Această autoritate ne aparține de drept, cel puțin până când copiii noștri împlinesc 18 ani și încep să-și câștige propria existenta. Cat timp noi ii hrănim, îmbrăcăm, le asiguram cele necesare traiului, acestia trebuie să respecte regulile care sunt acceptate în familia noastră.
Este necesar să le transmiteți copiilor că un computer/ smartphone este precum un desert. Nu puteți mânca doar dulciuri, cu o astfel de „dietă”, o persoană se va îmbolnăvi grav în curând. Toate acestea sunt date ca desert și doar celor care merită, ca o recompensă. Nu poți interzice ceva fără să oferi nimic în schimb, aceasta este legea oricărei creșteri, altfel se va instala înstrăinarea. Timpul liber al copilului ar trebui să fie umplut cu tot felul de activități utile: muzică, desen, sport, și așa mai departe. Acum există multe astfel de oportunități, inclusiv pentru familiile cu venituri mici. În fiecare oras există sali de artă pentru copii. Principalul lucru este să aduci copilul într-un spațiu real , la un muzeu , la un circ, la teatru , sau în drumeții . În acest fel, părinții devin, pe de o parte, mai aproape de copiii lor, iar pe de altă parte, copilul este distras de la această pasiune periculoasă. Copilul ar trebui să simtă grija părintească, dragostea, dorința de a-l ajuta. Și dacă vorbim despre un adolescent, este necesar să vorbim cu el în mod rezonabil, având informațiile necesare, ca de la adult la adult. Sarcina părintelui este de a monitoriza sănătatea spirituală și fizică a copiilor. Într-o situație, de exemplu, când un copil mic cade pe fereastră, părinții sunt cei judecați, desigur, sunt luate în considerare atât neglijența, cât și accidentul – dar va exista în continuare un proces de “judecare” a părinților. Până la împlinirea vârstei majoratului, părinții sunt responsabili pentru copil , atat sub aspect legal, cat si spiritual. Responsabilitatea care revine părinților este de a-I monitoriza copilului cercul de prieteni, de a stii ce filme urmărește, ce cărți citește, ce fel de muzică ascultă , interzicând ce ii este daunator, si, dimpotrivă, încurajand activitatile care ii aduc folos. Dar, trebuie să spun că viața nu se încadrează în scheme și cadre simple, chiar și în familiile sfinților copiii s-au izbit de astfel de probleme. De ce? Pentru că nu numai părinții îl influențează pe copil, indiferent daca sunt cuviosi și credinciosi, ci lumea din jurul lui îl influențează foarte mult – există lucruri care nu depind de noi. Puteți proteja copilul în toate modurile posibile, puteți să-l urmăriți, să-i creați un fel de siguranță, dar, totuși, un moment esential va poate oricand scapa de sub control. De exemplu, undeva pe stradă ar putea fi lovit de o mașină, un șofer beat se va prăbuși într-o oprire, șoferul va fi de vină, nu părinții. Deci și aici trebuie să ne rugăm în permanență pentru un copil – un copil care merge în biserică, care știe ce este bine și ce este rău, în mod natural, va avea mult mai puține șanse să intre în această problemă.
Trebuie să facem tot ceea ce depinde de noi orice s-ar întâmpla! Un alt punct foarte important este învățarea copiilor să munceasca, dar trebuie făcută astfel încât să găsească bucurie în muncă și să nu o perceapă ca pe ceva greu si plictisitor. Deci, va fi mai puțin timp pentru jocurile pe computer, iar copilul începe să prețuiască lucrurile și banii câștigați. Cred că prin această lucrare, recompensa parintilor va fi o conexiune mai buna cu copiii lor și bucuria de a comunica cu ei. Atunci când comunici cu un copil, ai subiecte noi despre care poți vorbi, în timp ce tu însuți te îmbogățești intellectual ; pentru a spune ceva unui copil, trebuie să găsești anumite informații, deoarece copiii uneori pun întrebări foarte serioase. Le doresc tuturor cititorilor noștri să trăiască cu copiii lor o viață reală, plină și veselă, în care să nu existe loc pentru dependente.
Intervievat de F. N. Savelyeva